3 anledningar att köpa en bostad i Italien Nu

By juli 21, 2014

main

Är det en bra investering att köpa en bostad i Italien just nu?

Det är den stora frågan. OECD (Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling) ger oss svaren! Enligt de senaste analyserna som gjorts av bostadsmarknaden i OECD-länderna visar det sig att det finns tre olika typer av områden där man kan köpa en bostad.

De bästa affärerna gör man i Japan, som är det billigaste landet inom OECD, samt i vissa länder i Europa, t ex Portugal, Grekland, Irland och Tyskland, som är undervärderade. Däremot så är Storbritannien, Frankrike, Norge, Belgien och Holland, men även Kanada, Australien och Nya Zeeland övervärderade.

Bostäder i Italien är prisvärda

Men var ligger egentligen Italien? Tillsammans med bland annat Spanien och USA så hamnar Italien mellan dessa två motsatta grupper. Det betyder att det är prisvärt att köpa en fastighet i detta vackra, sydeuropeiska land. Visserligen tror många att Italien är dyrt, men det är alltså bara en vanlig fördom.

oecd-500x304

Detta är första anledningen till att alla som letar bostad nu har möjlighet att hitta en exklusiv fastighet till ett mycket förmånligt pris, belägen på en av de många underbara platser i detta stövelformade land. Efter rejäla prisnedgångar kan ett hus idag kosta 5.3% mindre än 2013. Faktum är att sedan 2008, som var det värsta året för den globala finansmarknaden och början på den ekonomiska krisen, så har priserna sjunkit med mellan 20 och 25 %.

Bolåneräntorna sjunker

För det andra, om du behöver ta ett lån så är även det fördelaktigt just nu. Bolåneräntorna sjunker sakta enligt information från italienska riksbanken som noterar en räntesats på 3.6% jämfört med 3.9% föregående år.

På grund av dessa gynnsamma förutsättningar så ökade försäljningen av bostäder med 4.1 % under första halvåret 2014 enligt statistik från den italienska skattemyndigheten.

Italien är en säker investering

För det tredje, Italien är en säker investering. IMF – Internationella valuta fonden – varnar för en bostadsbubbla i vissa tillväxtländer som Kina och Brasilien men även i Australien, Kanada, Norge och framför allt i Storbritannien. Detta beror, som sagt, på en övervärderad bostadsmarknad samt på de låga räntesatser som tillämpas av respektive centralbank i länderna. I Italien finns inte den här risken.

Drömmen om Italien är alltså både säker och möjlig att förverkliga!